Wie is Angelo van Mil, de nieuwe hoofdtrainer van Sportclub Irene?

Komend seizoen is de 34 jaar oude Angelo van Mil de nieuwe hoofdtrainer van Sportclub Irene. Hij volgt Eric Caasenbrood op die na 4 seizoenen Sportclub Irene heeft verlaten. Maar wie is Angelo van Mil?

Angelo van Mil werd op 28 november 1988 geboren in Weert. Maar zo zegt hij: “Ik ben Venraynaar voel me Venraynaar en zal altijd Venraynaar blijven, al ben ik in het ziekenhuis in Weert geboren”. Angelo woont samen met zijn vriendin Aimy, uiteraard in Venray. Hij heeft bij Sportclub Irene getekend voor één seizoen, maar de intentie is om, als het klikt, langer aan Sportclub Irene verbonden te blijven.

Als kleine jongen meldde Angelo zich aan bij SV Venray waar hij bij de pupillen in de F kwam te spelen. Al gauw meldde VVV Venlo zich en kwam Angelo in het jeugdplan terecht waarbij hij naast zijn voetbal bij SV Venray op woensdagmiddag en zondagmorgen in Venlo trainde. Dat was maar een korte periode want Angelo besloot, in overleg met zijn ouders, om af te zien van VVV Venlo en lekker bij SV Venray te blijven voetballen.

Toen Angelo 11 jaar oud was ging hij fulltime bij Helmond Sport spelen. Hij heeft daar de hele jeugdopleiding doorlopen en één jaar bij de senioren gespeeld. Angelo: “Ik heb het hele jaar met het eerste van Helmond Sport meegetraind en ook oefenwedstrijden gespeeld. Competitiewedstrijden heb ik niet gespeeld in het eerste, maar bij Jong Helmond Sport”.

Op 18 jarige leeftijd, keerde hij terug bij SV Venray dat het seizoen ervoor net gepromoveerd was naar de hoofdklasse. Dat was toen de hoogste amateurklasse in Nederland. Angelo speelde gedurende twaalf seizoenen zo’n 150 competitiewedstrijden in het eerste van SV Venray waarvan de eerste zes seizoenen in de hoofdklasse. De eerste wedstrijd in de hoofdklasse won Angelo met SV Venray met 0-3 bij OJC Rosmalen. Angelo: “Toen dachten we ook in de hoofdklasse wel even kampioen te worden maar dat lukte niet.” Na het zesde seizoen ontstonden er perikelen bij SV Venray. Het budget voor de selectie werd kleiner en dus zou er minder betaald gaan worden. Daarop keerden de spelers van buiten Venray de club de rug toe en Venray ging verder met de eigen jongens van de club. Toen besloten Niels Nielen, Wout Gommers en Angelo van Mil de kar te gaan trekken in de eerste klasse. Een hoogtepunt uit die periode waren de derby’s tegen Wittenhorst.  Angelo: “Ik was aanvoerder. De rivaliteit was enorm en de sportiviteit was ver te zoeken. Het ging maar om één ding en dat is winnen. De manier waarop deed er niet toe. Er stonden toen meer dan 2000 toeschouwers langs de lijn.”

                 

Angelo van Mil was een rechtsbenige verdediger/verdedigende middenvelder, een echte controleur. Angelo: “Ik was alleen maar bezig met het spel verdelen. Je vond mij nooit voor de bal. Ik was toen al bezig met: hoe staan wij en hoe staat de tegenstander”.

Vijf jaar geleden is Angelo gestopt met voetballen. Zijn enkels wilden al enige tijd niet meer meewerken en hij had ook onenigheid met het bestuur van SV Venray. Op dit moment is Angelo dan ook geen lid meer van de club waar hij zo lang heeft gespeeld.

Al tijdens zijn actieve voetbalperiode trainde Angelo de jeugd. Hij heeft bij SV Venray twaalf jaar lang  de jeugd O17 en O19 getraind. Na de degradatie uit de hoofdklasse stond Angelo ineens op het veld tussen zeven of acht jongens die hij bij de A1 of B1 getraind had. Maar Angelo is ook geen onbekende bij Sportclub Irene. Hij was de assistent van hoofdtrainer Grad Xhofleer die dat jaar helaas met Sportclub Irene degradeerde uit de tweede klasse. Verder nam hij de A1 (of O19) over van Ferdie Heijmans toen die uitviel. Komend seizoen staat Angelo dus aan het roer bij Sportclub Irene. Maar wat voor een soort trainer is Angelo van Mil eigenlijk?

Angelo: “In die twaalf jaar dat ik bij SV Venray de jeugd O17 en O19 heb getraind was ik wel redelijk verwend. We hadden meestal de bal en we waren bijna altijd beter dan de tegenstander. Ik liet mijn team altijd hoog druk zetten op het veld om daar de bal te veroveren en tot een kans te komen. De afgelopen jaren was ik hoofdtrainer van HBSV, maar daar had ik niet de spelers om op deze manier te voetballen. Je moet ook naar de kwaliteit van de groep kijken”. Bij Sportclub Irene hoopt Angelo wel weer zo te gaan spelen. Angelo heeft de laatste weken van het afgelopen seizoen met verbazing gekeken naar de uitslagen van het Sportclub Irene. Hij zegt hierover: “Sportclub Irene heeft de potentie als club op het prachtige sportpark Bakenbos met een grote getalenteerde jeugdafdeling ooit in de eerste klasse te spelen. De jeugdteams van Sportclub Irene spelen ook tegen clubs waarvan het standaardteam in de eerste klasse of hoofdklasse speelt. Daar moet het eerste dus ook tegen spelen. Maar dat is een lange weg. Maar de derde klasse is echt veel te laag voor Sportclub Irene. Ik spreek dan ook nu al de ambitie uit dat we gaan spelen voor promotie naar de tweede klasse. Dat is overigens mijn opvatting en dat heb ik niet met het bestuur van Sportclub Irene besproken”.

Angelo heeft al een goed beeld van de selectie waarmee hij volgend seizoen gaat werken. Hij heeft veel geïnformeerd bij andere hoofdtrainers die vrijwel allemaal tot dezelfde conclusie komen. Kwalitatief en individueel heeft Sportclub Irene de beste spelers van de derde klasse, maar het team speelt te naïef en soms te kinderlijk. Dat moet er dus uit. Angelo: “Het team mist een stukje zakelijkheid bij balbezit van de tegenstander. Je moet ook eens een wedstrijd lelijk winnen. Ook missen we doelpunten, waar het bij het voetbalspelletje toch om gaat. En we missen de aanvoer naar de voorwaartsen toe. Maar Jeffrey Bömers, die overkomt van HBSV, kan daar een rol in gaan spelen”.

Angelo wil de selectie mee laten praten over hoe het seizoen gaat verlopen, Angelo: Gaan we op donderdag- of op vrijdagavond trainen? Willen we op zaterdagavond spelen? Door het team mee te laten beslissen hoop ik dat de spelers de voerbaltas weer met veel plezier gaan pakken. Dan komt voetbal weer op nummer 1. Ik ben ook pas 34 jaar oud en dat is weliswaar één generatie verder dan de selectie, maar ik weet hoe de huidige generatie voelt en handelt.”

Sportclub Irene gaat komend jaar op kunstgras voetballen. Hoe denkt de nieuwe hoofdtrainer daarover? Angelo: “Als voetballer ben ik altijd faliekant tegen kunstgras geweest. Maar ja de kunstgrasvelden worden steeds beter van kwaliteit en als je in de winter dan de slechte gewone grasvelden ziet waar we op moeten spelen is kunstgras zo slecht nog niet. Je kunt op kunstgras strakker, beter en gecontroleerder trainen. Voor de huidige selectie, die hopelijk veel balbezit gaat hebben  en snel combinatievoetbal wil spelen, kan kunstgras goed uitpakken. Trainen op het hoofdveld heeft ook wel iets. Bovendien kunnen we eigenlijk onder alle weersomstandigheden trainen”.

Angelo van Mil heeft op dit moment het UEFA-B diploma. Dat betekent dat hij clubs tot en met de tweede klasse mag trainen. Maar zeer waarschijnlijk gaat de KNVB de diploma’s opwaarderen. Als dat gebeurt mag Angelo tot en met de eerste klasse trainen. Daar ligt uiteindelijk ook zijn ambitie. Het zou natuurlijk mooi zijn als hij met Sportclub Irene in de eerste klasse terecht zou komen. Dan is Angelo in elk geval heel succesvol geweest bij de tricolores. We wensen Angelo veel plezier en succes toe bij Sportclub Irene!

Deel dit bericht

Meer nieuws

Sportclub Irene 2 zoekt een assistent scheidsrechter
Faassen Plants viert 100-jarig jubileum!
Kick off Sportclub Irene selectie ter voorbereiding op het nieuwe seizoen 2024/2025.