VET Voetbal Extra Tegelen zoekt spelers/speelsters

Voetbal is in Nederland volkssport nummer 1. Het zit verankerd in onze maatschappij. De sport is voor iedereen toegankelijk, maar voor een grote groep Nederlanders is de weg naar de plaatselijke voetbalclub minder gemakkelijk te vinden. Dat zijn de mensen die vanwege een lichamelijke en/of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun bewegingsmogelijkheden en geen aansluiting kunnen vinden bij een regulier voetbalteam. Deze groep voetballers heeft net even meer aandacht nodig en moet dingen duidelijker en eenvoudiger uitgelegd krijgen. Voor deze voetballers is er G-voetbal. In Tegelen wordt G-voetbal aangeduid met VET. Dat staat voor Voetbal Extra Tegelen.

In 2014 werd VET opgericht. Het is een samenwerking tussen de twee Tegelse voetbalverenigingen Sportclub Irene en TSC’04. Één van de oprichtsters van VET was Miriam Probst. Miriam zag in VET een nieuwe uitdaging. Ze pakte dit op samen met Broer Keijsers en Theo Schraven.

Toen de plannen definitief werden, moesten er spelers/speelsters gezocht worden om een team mee te vormen. Miriam: “We hebben overal reclame gemaakt, het plan rondgesproken en een infoavond gehouden die goed bezocht werd”. Uiteindelijk meldden zich 7 of 8 spelers aan en in september/oktober 2014 vond de eerste training plaats. Trainster was  onder andere Carool Maessen die zelf stopte met actief voetballen en die in VET een mooie uitdaging zag. Carool werkte in het speciaal onderwijs en had de handvatten om de VET-spelers goed te begeleiden. In die begintijd zat er een groot leeftijdsverschil in het team. Miriam Probst: “We hadden heel jonge en veel oudere voetballers van 8 jaar oud tot ver in de zestig, maar dat ging verrassend goed”. Het team trainde niet alleen, maar nam ook deel aan een competitie en met succes! Miriam: “We zijn een paar keer kampioen geweest. Dat was geweldig! Vooral de weg er naar toe maakte indruk op mij. De spelers deden er werkelijk alles voor”. Toch had een kampioenschap ook een groot nadeel. Het team kwam in een hogere klasse terecht waar het voetballend niet veel te zoeken had. Maar een groter probleem waren de afstanden. Miriam: “We moesten toen naar clubs op een veel grotere afstand van Tegelen. Dat konden een aantal spelers fysiek niet aan. En het was moeilijk om vervoer geregeld te krijgen”.

Helaas gooide corona roet in het eten. Nederland kwam tot stilstand en dat gold ook voor VET. Er waren geen wedstrijden. Op een gegeven moment mocht er wel weer getraind worden, maar de spelers van VET konden vaak niet komen. Miriam: “dat was erg jammer want ook voor deze doelgroep is bewegen belangrijk”.

Na corona werd de draad weer opgepakt en kwam Jan Adams als leider bij VET. Jan heeft altijd een zwak gehad voor mensen met een handicap. Dat bleek duidelijk uit het feit dat Jan in de tijd dat hij in Venlo een modezaak had, modeshows organiseerde voor mensen met een verstandelijke handicap. Jan: “Het is ontzettend mooi om te zien hoeveel plezier deze spelers hebben om samen in een team iets te presteren. Het doel is dan ook om plezier te hebben, maar ze hebben toch ook de drive om te winnen”. Helaas waren er inmiddels een aantal spelers gestopt. Er waren nog 5 a 6 voetballers over. Dat is te weinig om een team te vormen en aan een competitie deel te nemen. Jan: “We spelen in principe 2 keer 30 minuten 8 tegen 8 op een verkleind veld. Maar als we maar met 7 spelers zijn, past de tegenstander zich aan en speelt ook met zijn zevenen. Het komt ook voor dat een speler van de tegenstander bij ons meespeelt of andersom. Daar kan het reguliere voetbal nog wat van leren.

VET zoekt nu nieuwe spelers of speelsters, want er wordt gemengd gespeeld. Iedereen van af 16 jaar is welkom. De trainingen vinden plaats op woensdagvond van 18.30 tot 19.30 uur op de velden op de Bakenbos van Sportclub Irene en TSC ’04.

De eerste training is dit seizoen op 30 augustus. VET wordt momenteel getraind door Jack Bessems en Ruud Sonnenmans, wiens zonen Robin en Sjors ook in het team spelen. Jan Adams beleefde zijn mooiste moment tot nu toe in een wedstrijd waarin Robin Bessems de hoofdrol speelde. Jan: “Bij VET-voetbal bestaat er geen buitenspel. We stonden met 1-0 achter en Robin stond al tijden bij de goal van de tegenstander af te wachten. Plotseling kreeg hij de bal en hij schopte hem erin! Dat betekende 1-1. Hij rende naar zijn vader en sprong hem om de hals. Dat was echte een kippenvelmoment”. VET gaat echt als team naar wedstrijden toe, want ze hebben echte sportjassen en worden gesponsord door brasserie RACH op de Kerkstraat in Tegelen. Wedstrijden zijn altijd op zaterdag, meestal ’s morgens maar soms ook ’s middags. Het seizoen wordt altijd afgesloten met een gezellige avond met hapje en drankje.

VET heeft al van alles ondernomen om nieuwe spelers/speelsters te vinden. Miriam Probst: “We hebben al flyers gemaakt en we zijn op scholen geweest. Ook wilden we een voetbalinstuif organiseren, maar die is helaas niet doorgegaan omdat er geen enkele aanmelding was”. Er zullen zeker mensen zijn die graag voetballen en die zijn van harte welkom om eens mee te trainen. Ze kunnen meer informatie krijgen van leider Jan Adams. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 06-51108533.

VET is bedoeld voor jongeren, volwassenen en senioren (mannen en vrouwen) met één of meer beperkingen.

Blijf niet zitten voor de televisie of achter de computer, maar kom voetballen bij VET in Tegelen. Dat is keivet!!!!

Deel dit bericht

Meer nieuws

Sportclub Irene 2 zoekt een assistent scheidsrechter
Faassen Plants viert 100-jarig jubileum!
Kick off Sportclub Irene selectie ter voorbereiding op het nieuwe seizoen 2024/2025.