Sportclub Irene 1 verliest onnodig in Helden met 2-1 en kan zich opmaken voor de nacompetitie.

15 Mei  2022:  Helden 1- Sportclub Irene 1 2-1

Sportclub Irene mocht deze wedstrijd in een warm Helden niet winnen. Enkele zeer discutabele beslissingen zorgden uiteindelijke voor onverdiend puntverlies tegen een tegenstander die de 1e helft nog probeerde te voetballen maar zich de 2e helft beperkte tot lange ballen. Daar waar Irene uit de weinige mogelijkheden er slechts 1 wist te benutten, scoorde Helden 1 keer meer.

Met de thuiswedstrijd volgende week tegen Baarlo in het vooruitzicht was er Sportclub Irene alles aan gelegen om de volle buit mee te nemen uit Helden om het gat met Baarlo in ieder geval niet groter te laten worden.

Vanaf de aftrap nam Irene het initiatief en was zeker in het eerste kwartier vaak alleen af te stoppen door overtredingen. De tegenstander uit Helden wist Irene zo van het doel weg te houden en het ontbrak Irene net aan dat beetje finesse om zich ook door de laatste lijn heen te voetballen. Pas in de 15e minuut viel de eerste kans te noteren toen Benji Nunumete een prima voorzet van Sten Jochijms na een mooie steekpass van Sentayo Derks net niet voldoende richting kon geven en de bal over het doel schoot.

Helden wist daar niet veel tegenover te zetten maar probeerde wel om te voetballen. Irene bleef de overhand houden maar wist ook geen echte kansen te creëren en de wedstrijd leek op een 0-0 ruststand af te steven. In de slotfase werd Helden echter nog gevaarlijk.  Na een verre ingooi, waarbij gezegd moet worden dat de Heldense speler minstens 30cm in het veld stond, had een Heldense aanvaller na een doorkopbal de hoek voor het uitzoeken. Zijn inzet werd echter eenvoudig door Irene doelman Rik Wilms onschadelijk gemaakt. Met de 0-0 ruststand deed Irene zich qua veldspel tekort.

Na een pauze die meer dan 20 minuten bedroeg kwam beide teams eindelijk uit de kleedkamer. Nadat Benji Nunumete in de kleedkamer was achtergebleven en vervangen was door Stan Giesbertz, was trainer Eric Caasenbrood al na 2 minuten in de 2e helft  gedwongen om weer te wisselen toen Seif Ben Aicha geblesseerd het veld moest verlaten. Zijn plek werd ingenomen door Luc Beurskens. Sportclub Irene probeerde voetballend de Heldense verdediging uit elkaar te spelen en Helden beperkte zich tot tegenhouden. Zoals vaker dit seizoen leidde het veldspel niet tot echt grote kansen. De spaarzame aanvallen van Helden werden kundig onschadelijk gemaakt door de Tegelse laatste linie.

Een diepe bal van achteruit viel achter de Heldense verdediging en de zojuist voor Daan Dijkman ingevallen Sven Denessen wist de bal net te toucheren en zo de keeper te omspelen. Met een uiterste krachtsinspanning wist hij de bal vervolgens in het doel te werken en de 0-1 leek een feit. Ware het niet dat de scheidsrechter dit doelpunt afkeurde. Eerst voor buitenspel, daarna omdat de  de bal over de achterlijn was geweest. Zoals ook na de wedstrijd door de tegenstander werd bevestigd werd Irene een glaszuiver doelpunt onthouden. Als een scheidsrechter al niet weet waarom hij fluit?

Deze tik kwam dubbel zo hard aan toen de Irene verdediging niet kordaat ingreep bij een hoge bal. In plaats van 0-1 stond het na  75 minuten 1-0 en keek Irene onnodig tegen een achterstand aan. In de Heldense hitte ging Irene verwoed op zoek naar de meer dan verdiende gelijkmaker. Na de zoveelste scheidsrechterlijke dwaling die een zuivere overtreding niet bestrafte, liep Irene in het mes en stond er plots met nog een minuut of 8 te spelen, de 2-0 op het scorebord.

Het moet gezegd dat Irene van geen opgeven wist en steeds opportunistischer ging spelen. Een prima lange pass langs de lijn van Sven Denessen werd door Imo Selen op waarde geschat en zijn voorzet werd door Casper Vermeulen tegen de touwen gewerkt. 2-1 en nog een minuut of 5 op de klok. Diep in blessuretijd leek de 2-2 binnen bereik toen Sven Denessen met een kopbal z’n invalbeurt dacht te belonen. Helaas bleek de Heldense keeper een sta in de weg en verloor Sportclub Irene deze wedstrijd onnodig en onverdiend.

Een wedstrijd win en verlies je met het hele team en niet door externe factoren zoals het warme weer of een slecht fluitende scheidsrechter. Maar je kunt je terecht de vraag stellen of een  man in het zwart die nauwelijks de middencirkel verlaat en de daardoor veelvuldig mis zit in z’n beoordelingen thuis hoort in de 3e klasse. Het is jammer dat een goede reeks zo afgebroken wordt maar echte consequenties heeft het niet. Weliswaar wint de directe concurrent voor de 2e plek, Baarlo van RKSVO en is de achterstand opgelopen tot 6 punten. Volgende week zondag heeft Sportclub Irene de kans om in een direct duel deze achterstand te verkleinen als Baarlo op bezoek komt. Baarlo daarentegen vecht voor z’n allerlaatste kans op de titel. Zelf moet het winnen en hopen dat MVC verliest bij MMC Weert. Daarna wacht Irene nog een uitwedstrijd tegen de “kampioen der gelijkespelen” SVB (liefst 14 keer gelijk) waarna op 6 juni de reguliere competitie afgesloten wordt met een thuiswedstrijd tegen FCV.

Opstelling:
Rik Wilms, Caner Kaya (Lars Curvers/68), Casper Vermeulen, Jitse Janssen, Sten Jochijms, Sentayehu Derks, Sam Vanmaris, Imo Selen, Daan Dijkman (Sven Denessen/60), Seif Ben Aicha (Luc Beurskens /48),  Benji Nunumete (Stan Giesbertz/46).

75 Freek Kessels 1-0
82 Edwin Heuvelmans 2-0