Natuur op de eerste plaats bij Bakenbos Challenge: ‘Dit is een mooi en uniek gebied, dat vergeten we wel eens’

Dagblad de Limburger 24 oktober 2023

De Bakenbos Challenge is verplaatst van het voorjaar naar het najaar om rekening te houden met de natuur. De achtste editie vindt plaats op zondag 29 oktober met als start- en eindpunt het terrein van Sportclub Irene.

„Het is een mooi en uniek gebied. Dat vergeten we wel eens. Er zijn er maar weinig van in Nederland. Wij trekken veel deelnemers uit Brabant en Duitsland. Mensen denken alle paadjes te kennen, maar worden steeds verrast. We hebben altijd een of meerdere verrassingen in de routes.” Het zijn de woorden van Sjoerd van Rensch, medeorganisator van de Bakenbos Challenge die in 2015 het levenslicht zag. Het gebied waar Van Rensch het over heeft, is De Steilrand, waar mountainbikers op zondag 29 oktober kunnen kiezen uit drie parcoursen: dertig kilometer, vijftig kilometer en een gravelcircuit van tachtig kilometer.

„Mountainbikers zijn natuurliefhebbers. De Steilrand leent zich daar perfect voor”, zegt Barry van den Ham, zelf een fervent mountainbiker en samen met Van Rensch verantwoordelijk voor de organisatie. De Bakenbosch Challenge werd de voorgaande jaren altijd in april gehouden. Van den Ham: ,,Daar hebben we verandering in gebracht. In deze maand vindt namelijk het broedseizoen plaats. We vinden het belangrijk dat de natuur zijn werk kan doen en hebben daarom besloten om de cross voortaan in het najaar plaats te laten vinden.”

„We vinden het belangrijk dat de natuur zijn werk kan doen en hebben daarom besloten om de cross voortaan in het najaar plaats te laten vinden.”
Barry van den Ham
Medeorganisator Bakenbos Challenge

Van Rensch benadrukt ook dat het schoonhouden van het gebied, waar de parcoursen lopen, schoon achtergelaten dienen te worden. „We staan onder meer in nauw contact met Staatsbosbeheer. We vinden het ontzettend belangrijk dat het natuurgebied schoon is en blijft.”

De graveltoch vindt aan de hand van het GPX-systeem plaats. Voor de twee andere routes zijn plaats de organisatie bordjes op het parcours. „Er zit ontzettend veel werk in, maar we weten waar we het voor doen. We willen de mountainbikesport in deze regio een boost geven.” De Bakenbos Challenge voert door en langs de natuur in Reuver, Belfeld, Tegelen en ook Venlo. „Deelnemers gaan weer nieuwe stukken natuur ontdekken. Zoals ik al zei, het is een mooi en uniek gebied. Dat gaan ze ervaren en zullen het dan nooit meer vergeten”, meent Van Rensch. Mountainbikers kunnen zich op de dag zelf inschrijven. Er vindt geen voorinschrijving plaats.

Door Qasim Hakim

PS de organisatie kan op zaterdag 28 oktober tussen 16.00 en 18.00 uur nog hulp gebruiken om start en finish locatie op te bouwen!

Deel dit bericht

Meer nieuws

Indelingsprotocol voor Sportclub Irene-jeugd voor het seizoen 2024/2025
Update: Meiden Sportclub Irene alweer kampioen! (incl. verslag wedstrijd)
Vacature: Sportclub Irene zoekt dames (25+) om team te versterken!