Irene en Baarlo missen vele derby’s: ‘Het is een ramp dat we maar één Noord-Limburgse club treffen’

Sportclub Irene in de Media

Dagblad de Limburger maandag 6 november 2023

Sportclub Irene-Baarlo. Het enige Noord-Limburgse onderonsje in de derde klasse B. Het was afgelopen zaterdag zover. Irene was met 3-0 te sterk voor de Baarlonaren. „We lopen enorm veel kantine-inkomsten mis doordat we geen derby’s spelen. Misschien wel tienduizenden euro’s.”

Baarlo-coach Tim Nabben en zijn spelers waren samen een weekendje weg in het kader van de seizoensafsluiting toen ze te horen kregen dat er een bijzondere indeling van de competitie tot stand was gekomen voor het seizoen 2023-2024. „Ik schrok er wel even van toen ik zag dat we bijna alleen maar tegenstanders uit Midden- en Zuid-Limburg gingen treffen. Nee, daar werd niemand vrolijk van”, zegt de Baarlo-coach. Alleen Sportclub Irene bleef over als opponent uit Noord-Limburg. Een treffen met de Tegelenaren spreekt nu niet meteen tot de verbeelding in Baarlo. „Het is leuk dat je in de buurt speelt, maar het blijft de andere kant van de Maas. Ik wil daarmee zeggen dat wedstrijden tegen MVC’19, Panningen en ook Blerick veel meer leven bij ons. Dat is logisch.” Met name het gegeven dat de derby tussen Baarlo en MVC’19 uit Maasbree voorlopig tot de verleden tijd behoort, deed pijn in beide dorpen. Kan daar überhaupt begrip voor worden opgebracht? Nabben: „Enigszins, want je moet ergens een lijn trekken en geografisch gezien is het te verklaren. Dan zeg ik het heel klinisch, maar voetbal is emotie. Moet je dan daadwerkelijk Baarlo en MVC uit elkaar trekken?”

Volgens Wim Daemen, bestuurslid technische zaken van Sportclub Irene, kan dat eigenlijk nooit de bedoeling zijn. „Nee, maar de wegen van de KNVB zijn ondoorgrondelijk. Ze wikken, wegen en nemen dan een beslissing die nooit in overleg met clubs wordt genomen. Wij moeten er maar achteraan hobbelen”, zegt Daemen. „We missen de derby’s tegen FCV, SV Blerick en Sparta’18. Gelukkig spelen we dan nog tegen Baarlo.” In tegenstelling tot Nabben zegt Daemen dat de derby bij Irene wél leeft. „Bij het kader van de club in ieder geval wel. Het is simpelweg de enige derby. Daar moet je dan als clubs maar iets van zien te maken. We hebben deze wedstrijd én die tussen Sportclub Irene 2 en Baarlo 2 ook bewust naar zaterdag verzet om meer publiek te trekken. Dan kunnen we er nog een leuke avond va maken.” Het toeschouwersaantal valt echter vies tegen door de regen. De wedstrijd om 17.00 uur tussen de reserves van beide teams trekt ongeveer vijftig toeschouwers. Bij het hoofdgerecht tussen de vaandelteams is de opkomst niet heel veel hoger door het gure weer. In de kantine en de bestuurskamer is wel wat volk te vinden. Het aanwezige publiek ziet Irene met een 2-0 voorsprong de rust in gaan door een treffer Jeffrey Bömers en een eigen doelpunt van Kay Nellen. Na de rust wordt het duel beslist door een vrije trap van Irene-verdediger Dylan Peperkamp: 3-0.

Feest in de kleedkamer van Irene dus, terwijl de spelers van Baarlo met bedrukte gezichten naar binnen lopen. Dat geldt ook voor coach Nabben, die echter al snel weer een lach op zijn gezicht tovert als hij een beker bier in zijn hand krijgt gedrukt van de geblesseerde Irene-aanvaller Sierd Janssen. „We blijven hier wel tot een uur of twaalf en dan komen er een paar taxi’s om ons naar huis te brengen”, zegt hij in de catacomben van de kleedruimtes. Hij krijgt snel gezelschap van de winnende coach Angelo van Mil. „Het is toch een ramp dat je maar één derby speelt dit seizoen”, zegt de hoofdtrainer van Irene. Nabben knikt. „We gaan proberen om de wedstrijd in Baarlo ook naar zaterdag te verzetten.” Dan is het hopelijk beter weer zodat er meer publiek komt kijken. Nabben: „Ja, dat viel natuurlijk tegen. Als er meer toeschouwers waren geweest hadden we ook gewonnen”, zegt Nabben met een lach en een vet knipoog. „Alle gekheid op een stokje, maar het is natuurlijk vervelend dat we buiten Irene alleen maar tegen clubs uit Midden- en Zuid-Limburg voetballen. Er waren zelfs spelers die even met de gedachte rondliepen om te stoppen. We lopen ook enorm veel kantine-inkomsten mis doordat we geen derby’s spelen. Misschien wel tienduizenden euro’s.”

Door Qasim Hakim

Deel dit bericht

Meer nieuws

Indelingsprotocol voor Sportclub Irene-jeugd voor het seizoen 2024/2025
Update: Meiden Sportclub Irene alweer kampioen! (incl. verslag wedstrijd)
Vacature: Sportclub Irene zoekt dames (25+) om team te versterken!