Chris onderricht in Belfeld ‘het Duitse keepen’

Sportclub Irene in de Media

VIA Venlo 16 maart 2022

Duitser en Belfeldenaar Chris Wiek geeft bij VV Belfeldia keeperstraining gebaseerd op de methode uit zijn vaderland. Doelmannen en -vrouwen van beide kanten van de grens weten de weg naar zijn Keepersacademie te vinden.

BELFELD/TEGELEN – Nederlandse doelmannen als Jasper Cillessen en Maarten Stekelenburg keepen anders dan hun Duitse collega’s Manuel Neuer en Marc-André ter Stegen. Grof gezegd komt het verschil erop neer dat eerstgenoemden vaker hun handen gebruiken, terwijl onze oosterburen meer katachtige reddingen met hun onderlichaam verrichten. „Het een is niet beter dan het ander, maar bij een-op-eensituaties heeft de ‘Duitse methode’ wel de voorkeur”, zegt Chris Wiek (45) van Keepersacademie Wiek. „Onder andere omdat je met je benen eerder bij de grond bent dan met je handen.”

Onbekende techniek
De in Viersen geboren oud-doelman heeft de Duitse manier van doelverdedigen over de grens gebracht. Op het sportpark van Belfeldia, letterlijk een steenworp afstand van zijn huis, geeft hij al jaren gepassioneerd les in de voor Nederlanders nog relatief onbekende techniek. Eerst nam hij alleen nog de keepers van Belfeldia onder zijn hoede, maar sinds 2014, het jaar waarin zijn particuliere keepersschool het levenslicht zag, is hij ook met tal van anderen in de weer.

Uitzondering
„Mijn bekendste leerling is Eric Verstappen uit Tegelen, momenteel onder contract bij Vitesse”, vertelt Wiek. „Hij was in 2014 derde doelman bij VVV en was toen een van de eerste Nederlandse profs die koos voor de Duitse manier van keepen, ook al keurde zijn toenmalige club dat af.” Via De Graafschap geraakte de oud-speler van Sportclub Irene achtereenvolgens bij Eintracht Braunschweig, Tennis Borussia Berlin en FC Würzburger Kickers, waarmee hij een uitzondering vormde op de regel dat Duitse clubs niets zien in Hollandse heiligdombewakers. Met dank aan zijn trainer en vriend Wiek, die hem de kneepjes van het vak bijbracht, zoals te zien is op enkele YouTube-video’s.

Handbalstijl
Behalve keepers van Belfeldia, Sportclub Irene en een aantal talentvolle Duitsers traint Wiek ook onder meer Steylenaar Gijs Haenen van 1. FC Viersen. Ook in de eredivisie kiezen inmiddels steeds meer landgenoten voor ‘het Duitse keepen’. De ‘handbalstijl’ wint aan terrein in de polder en lijkt niet meer te stoppen; een proces mede in gang gezet door pionier Wiek.

Door Sven Poels

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email