Ambitie om hogerop te spelen, maar eerst met broer in Sportclub Irene 1

Sportclub Irene in de Media

Dagblad de Limburger 4 november 2022

In de rubriek ‘Aan het woord’ wordt wekelijks een opvallende amateurvoetballer geportretteerd. Vandaag: Sam Vanmaris (22) van Sportclub Irene.

Hij wordt door de kenners gezien als één van de betere voetballers in de derde klasse. Sam Vanmaris is de jongere broer van oud-prof Thiemo Vanmaris (Fortuna Sittard, red.). De middenvelder van Sportclub Irene speelde in zijn jeugdjaren zelf nooit bij een profclub. Sterker nog, in Tegelen voetbalde hij vaker niet eens in de standaardteams. „Ik heb in de C2 en B2 gespeeld bij Irene. Niet dat ik het erg vond, maar ik dacht toen wel dat ik thuishoorde in de C1 en B1. Maar goed, dat was niet zo.”

Vanmaris koos toen hij de overstap maakte naar de A-junioren voor TSC’04. „Mijn vrienden speelden daar al en vroegen of ik met hen samen wilde gaan spelen. Dat zag ik wel zitten, want bij Irene zou ik toch in de A2 komen, ongeveer hetzelfde niveau als TSC A1.” Op het moment dat zijn broer Thiemo, die eerder al voor de tricolores speelde, twee jaar later in gesprek ging met de technische commissie van Irene om terug te keren, werd er ook gevraagd of Sam weer bij de buurman wilde komen voetballen. „Dat heb ik toen gedaan.”

Meteen basisspeler

Trainer Eric Caasenbrood zag meteen dat Vanmaris over bovengemiddelde kwaliteiten beschikte als amateurvoetballer. „Irene begon toen eigenlijk aan een nieuwe periode. Van de oude garde waren nog maar vijf spelers over. Ik speelde bij mijn terugkeer vanaf dag één in het eerste.”

Vanmaris moest wel als rechtsback beginnen. „Niet mijn favoriete positie, maar ik was conditioneel nog niet ver genoeg om op het middenveld te spelen. Het belangrijkste was voor mij dat ik meteen in de basis mocht beginnen.”

Inmiddels is hij wel terug te vinden op het middenveld. „Daar speel ik het liefst. Als nummer zes (verdedigend, red.) of als acht (aanvallende middenvelder, red.).” Vanmaris is een onbetwiste basisspeler en wordt dus gezien als iemand die op een hoger niveau kan acteren. „Dat hoor ik vaker. Ik ben ook wel ambitieus. Wie weet dat ik die stap ooit nog kan en wil maken. Eerst wil ik echter met Irene succes behalen. We zijn niet goed gestart in de competitie, maar hebben zeker de kwaliteiten om voor de prijzen mee te gaan doen.”

Thiemo

Zijn broer Thiemo is ook speelgerechtigd voor Irene, maar kwam dit seizoen nog niet in actie. Een speler die coach Caasenbrood meer dan goed kan gebruiken in de Tegelse voorhoede. „Thiemo heeft momenteel andere prioriteiten. Als hij weer gaat voetballen, dan wil hij dat vol overgave doen.”

Thiemo Vanmaris sprak in De Limburger al eerder uit dat hij het mooi zou vinden om samen met zijn jongere broer in het eerste elftal te spelen. „Wij samen in één elftal, dat zou pap mooi hebben gevonden”, zei hij.

De vader van de gebroeders Vanmaris overleed in 2020 plotseling; een traumatische gebeurtenis voor Thiemo en Sam. „Ik weet nog dat ik samen met mijn vader naar het debuut van Thiemo in het eerste elftal van Fortuna ben gaan kijken. Ik was een jaar of twaalf. Dat zijn momenten die je nooit meer vergeet. We waren ongelofelijk trots op hem. Ik keek enorm tegen mijn broer op.”

Thiemo brak niet door als prof, maar het zal Sam misschien nog trotser maken als hij samen met hem de kleuren van Irene gaat verdedigen. „Dat is denk het mooiste wat onze vader zich had kunnen wensen.”

Door Qasim Hakim

 

Deel dit bericht

Meer nieuws

Sportclub Irene 2 zoekt een assistent scheidsrechter
Faassen Plants viert 100-jarig jubileum!
Kick off Sportclub Irene selectie ter voorbereiding op het nieuwe seizoen 2024/2025.